8000 ton afval door het toilet per jaar in Vlaanderen
Wist je dat twintig procent van het huishoudelijk afvalwater ongezuiverd in onze beken en rivieren terecht komt? Wanneer je gaat pootjebaden tijdens een wandeltocht in de vrije natuur, mag je van geluk spreken als je niet in een restje fecaliën stapt. Er gaan naast uitwerpselen ook nog heel wat andere zaken door het toilet, er wordt op jaarbasis 8000 ton aan afval uit het water gevist in Vlaanderen. Hoe kunnen we dit voorkomen? De oplossing is eenvoudiger dan je denkt.
Hoe je afval in de riolering kunt voorkomen
Laten we maar direct starten met de oplossing; plaats een afvalemmer naast het toilet zo komt dit niet in het riool terecht. Is die reeds aanwezig? Dan wordt het misschien tijd om deze eens wat vaker te gebruiken. In hotels zie je vaak een sticker met de vraag om papier niet door de toiletpot te spoelen. Zover willen we niet gaan, maar je mag best wat kritischer zijn voordat je een tissue door de wc spoelt.
Natte doekjes de grootste boosdoener
Een vochtig doekje na een grote boodschap voelt lekker fris. Wanneer je een baby in huis hebt gaan er wekelijks pakken wet wipes doorheen. Maar spoel ze niet door het toilet! Deze dunne maar sterke doekjes lossen niet op in spoelwater en zorgen voor enorme problemen in de riolering. Thuis maar ook ver daarbuiten, als ze zover geraken… Datzelfde geldt voor maandverband, tampons en luiers. Die mogen allemaal bij het afval, spoel ze niet door het toilet.
Andere zaken die niet thuishoren in de wc zijn bijvoorbeeld sigarettenpeuken, condooms, frietvet of restjes verf. Die laatste twee vloeistoffen verharden in jouw leidingen. Helaas moeten we ook melden dat sommige mensen niet alleen overleden goudvissen, maar ook muizen en hamsters door het toilet spoelen.
Gebruik het toilet waar deze voor bedoeld is, en deponeer de rest in de afvalbak.